Het WordPress kennisplatform voor creatieve ondernemers

Gifjes maken

Custom gifjes voor jouw bedrijf

Om je eigen stijl in je Instagram Stories terug te laten komen, zie je de laatste tijd steeds vaker dan ondernemers custom gifjes (laten) maken. Het lijkt een hele opgave, maar in principe kun je in 5 minuten een gifje gemaakt hebben. Ik ga je vandaag laten zien hoe je dit doet.  

Wat is een gifje precies?

Het is voordat je begint met het maken van een gifje, wel handig om te weten wat dit dan precies is. Een gifje is een kort filmpje, dat je kunt maken door verschillende foto’s achter elkaar te plakken. Een gifje duurt maar 6 seconden.

Stap 1: Het idee van je gifje

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te bedenken wat voor gifje je wilt maken. Wil je zelf op je gifje te zien zijn of wil je iets grafisch maken? Tip: start met iets makkelijks. Probeer eerst bijvoorbeeld bovenstaand filmpje na te maken. Hier heb ik een gifje gemaakt door middel van Figma (een online, gratis ontwerptool), maar dit kan ook in bijvoorbeeld Canva of Adobe Illustrator. 

Stap 2: Ontwerp het gifje

Zoals ik toenet ook al vertelde, maak ik mijn gifjes door middel van Figma. Je kunt hier ook voor een andere tool gebruiken, zoals Canva als je hier vaker mee hebt gewerkt. Let erop bij het maken van je gifje dat je de animatie in verschillende plaatjes maakt. Stel je wil in het gifje dat je tekst van kleur veranderd, dan maak je een bestand met de ene kleur en een bestand met de andere kleur. Dit voeg je later samen. 

Stap 3: Het ontwerp transformeren tot een gifje

Wanneer je de verschillende ‘frames’ hebt gemaakt, kun je deze via Ezgif.com samenvoegen tot één gif! Je kunt hier ook nog de snelheid van de wissel tussen de verschillende bestanden aanpassen, zodat de kleuren in mijn geval langzamer of juist sneller switchen. Is het gifje helemaal zoals jij dat wilt? Dan kun je hem nu opslaan!

Stap 4: Uploaden op Giphy

Deze stap is niet noodzakelijk, maar op deze manier kun je jouw gifje ook via Instagram gaan gebruiken! Als je dit wilt, ga je naar Giphy.com en kies je hier voor ‘Upload’. Nu kun je een GIF of sticker toevoegen (dat van mij was een sticker, omdat het een transparante achtergrond had) en dan kom je op het volgende scherm: 

Hier voeg je Tags toe aan je gif. Kies hier voor tags die vaak gebruikt kunnen worden, maar ook voor tags waarop jij de gif makkelijk kunt gaan vinden. Zo heb ik mijn gifs de tag AMP rosie gegeven, zodat ik ze op die manier altijd zie staan in Instagram. 

Je kunt ook nog je website URL toevoegen aan de gif, zodat gebruikers van jouw gif je site kunnen vinden. 

Als je dit allemaal hebt gedaan, kun je de gif gaan uploaden! Het kan een paar dagen duren voordat je gifje zichtbaar is op Instagram, maar je kunt hem al wel via de Giphy app vinden, kopiëren en dan plakken in je Instagram Stories. Zo kun je al direct gebruik maken van jouw zelfgemaakte gifjes! ☺

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Anouk Martens

Anouk Martens

Hi, ik ben Anouk Martens en met mijn bedrijf Anouk Martens Producties help ik ondernemers online te shinen door middel van websites & fotografie! ☆